1.7.2016

Na Tekijama održan Nacionalni susret djelatnika i volontera Caritasa

Blizu dvije stotine volontera i djelatnika Caritasa iz svih pet (nad)biskupija u Srbiji okupilo se 4. lipnja na Nacionalnom susretu volontera i zaposlenih u našem Svetištu Gospe Tekijske koje ove godine proslavlja 300. obljetnicu postojanja.

Uz liturgijsko vodstvo direktora Caritasa za Srijem vlč. Joze Duspare. sudionici su započeli susret svečanim ulaskom kroz vrata Svetišta koja su 13. prosinca prošle godine otvorena kao „Vrata milosrđa“. Potom je u crkvi uslijedila molitva i kratki pozdrav direktora Caritasa Srbije preč. Vladislava Varge koji je u svom pozdravu rekao da je Blažena Djevica Marija bila prva volonterka koja je ostavila sve da bi služila svojoj rođaki Elizabeti, upravo kao što su i volonteri prisutni na susretu ostavili različite stvari kod kuće da bi služili drugima. On je takođe naglasio da sudionici ne smiju otići sa ovog susreta isti kao što su bili kad su došli, već da on u njima treba izazvati pozitivnu promjenu.

Nakon uvodnih pozdrava, direktori iz svih pet (nad)biskupijskih Caritasa predstavili su analizu angažiranja svojih Caritasa na poljima duhovnih i tjelesnih djela milosrđa, sa pozitivnim i negativnim aspektima. Vlč. Ištvan Dobai, dugogodišnji direktor Caritasa Subotica je, nadovezujući se na ove analize biskupijskih Caritasa, imao izlaganje na temu: Perspektive Caritasa u društvu i u Crkvi. On je istaknuo da nije dovoljno pomagati ljudima da prežive, već je potrebno formirati drugačiju svjest i stvarati budućnost. Izdvojio je nekoliko polja na kojima bi Caritas u Srbiji trebalo da se više angažira: Borba protiv nezaposlenosti, podrška obiteljima, rad sa migrantima i rad na formaciji volontera kako bi znali potaknuti one koji su izgubili nadu.

U drugom dijelu programa sudionici su se podijelili u dvije grupe: prva veća grupa je imala priliku čuti konkretna iskustva župnih Caritasa iz svih pet biskupija, dok je druga – manja, sastavljena od lidera biskupijskih Caritasa, imala zadatak osmisliti smjernice za razvoj župnih Caritasa u Srbiji, na osnovu analize koja je prethodno predstavljena. Iskustva župnih Caritasa pokazala su koliko je moguće učiniti i sa ograničenim sredstvima, kada se ljudi udruže da pomognu onima koji su u potrebi.

Tokom popodnevnog plenuma je Darko Tot, nacionalni koordinator Caritasa Srbije, predstavio rezultate rada grupe koja je donosila strateške smjernice. Ova grupa došla je do zaključka da je potrebno više raditi na formaciji svećenika koji bi vodili župne Caritase, da je potrebno imati volontere na župnoj razini, ali da je preko formiranja volonterskih centara moguće pozvati i druge ljude da se uključe u rad Caritasa, kao i da je potrebno uključiti komponentu o Caritasu u redoviti program vjeronauka. Poseban naglasak stavljen je na formaciji volontera, naročito mladih, kao i na uključivanje samih korisnika u karitativni rad.

Susret je zaključen svetom misom u crkvi Gospe Tekijske koju je predvodio predsjednik Caritasa Srbije, beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar. Obraćajući se  nazočnim djelatnicima, rekao je da je Caritas proročki znak Crkve na ovim prostorima i da bi ga po želji Svetoga Oca trebalo ustanoviti po svim župama. Također je istaknuo da Caritas treba biti masovni pokret u Srbiji koji će nositi novu nadu za društvo u kojem živimo.

Tekst: Ana Živković