13.6.2016

Koncert Marijanskih pjesama u znaku velikog jubileja

Šestu godinu zaredom, a prvi u nizu brojnih ovogodišnjih događanja u okviru proslave 300. obljetnice Biskupijskog svetišta Gospe Tekijske u Petrovaradinu, tekijski je Koncert Marijanskih pjesama svečano priređen u subotu 7. svibnja u crkvi Svetišta, pod geslom jubileja Što god vam rekne, učinite! (Iv 2, 5)

Koncertnom je programu, prema običaju, prethodila svečana sveta misa na početku koje je ravnatelj svetišta, vlč. Ivan Rajković, poželio dobrodošlicu okupljenoj braći i sestrama kao i predvoditelju liturgijskoga slavlja, srijemskom biskupu mons. Đuri Gašparoviću, podsjećajući uz to da je mjesec svibanj na poseban način posvećen Bogorodici Mariji.

Uz biskupa i ravnatelja svetišta, kraj oltara Gospe Tekijske bili su i dekan petrovaradinskoga dekanata preč. Marko Loš i hrtkovački župnik vlč. Ivica Živković. Liturgijsko pjevanje predvodio je katedralni zbor “Albe Vidaković” iz Subotice, pod ravnanjem mo. Miroslava Stantića i orguljsku pratnju mr. Kornelija Vizina.

Čast da započnu koncert imali su članovi mješovitog pjevačkog zbora župe Presveto Trojstvo iz Sr. Karlovaca kojima je dirigirala prof. Vlasta Malešević. Kao hodočasnici i štovatelji Gospe Tekijske iz župe i mjesta koje je oduvijek živilo i saživilo se sa tekijskim svetištem, izveli su ovom prigodom nekoliko skladbi: Tollite hostijas, Veni Jesu, Zadrhta Sion i Ljiljane bijeli.

Bogatstvo i raznovrsnost žanrova duhovne glazbe koji se tradicionalno njeguju na Koncertu Marijanskih pjesama bilo je i ovoga puta  očito, napose u nastupu Zvonimira Kalića iz Vrpolja i njegovog benda iz Vinkovaca. Kao najmlađi, ali veoma iskusni pjevač hrvatske suvremene duhovne glazbene scene, Zvonimirova je interpretacija skladbi Marijo, mila, majko nebeska, Kao Marija, Zaštiti me, Majko i Molitva Majci, imala za cilj posvjedočiti nazočnima koliko je zaista Bog velik u njegovom životu.

Priliku da nastupe pred čudotvornom slikom svoje Gospe imali su i domaćini – Petrovaradinci aktivni u radu Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva “Jelačić” čiji je mješoviti pjevački zbor pod ravnanjem prof. Vesne Kesić Krsmanović višeglasno izveo Marijanski himan Zdravo, Zvijezdo mora autora Stanislava Prepreka i skladbu Nek ori  koju je u čast Gospi Tekijskoj napisao i skladao znameniti srijemski poligraf i ravnatelj njezinoga svetišta, opat Ilija Okrugić Srijemac.

Četvrta točka programa koncerta bila je posvećena nedavno preminulom ravnatelju svetišta vlč. Stjepanu Barišiću koji je s velikom ljubavlju i posvećenošću neumorno radio na pripravi svečane proslave velikog jubileja svetišta. U spomen njemu i svemu plemenitom što je učinio za širenje Gospine slave, zvučno je bila reproducirana snimka polifone izvedbe Okrugićeve skladbe Isuse, Bože moj koja je, uz sve ostale Okrugićeve tekijske, uskrsne, svetootajstvene i božićne skladbe, zvučno snimljena 2014. godine i na taj način sačuvana za vječnost.. zahvaljujući vlč. Barišiću.

Završetak glazbenog programa koncerta bio je sjajan zahvaljujući izvanrednom nastupu subotičkog katedralnog zbora “Albe Vidaković” sa interpretacijama liturgijskih skladbi Sav raj te slavi, Kraljice, Nebeskog dvora poslanik i O Marijo, zvijezdo mora.

O dojmovima posjetitelja koncerta najbolje govore njihovi snažni i dugi aplauzi po završetku svake glezbene točke, a o dojmu biskupa Gašparovića – njegova izjava na koncu programa:  Ima jedan himan – Jekni pjesmo širom svijeta. I to se, evo, i večeras dogodilo, da jejeknula pjesma širom svijeta…ponajprije u našim srcima i svakome od nas koji smo ovdje došli uživati i doživjeti i duhovnu radost i duhovno bogatstvo. Simboličkim riječnikom, biskup je, također, istaknuo kako je uvjeren da se svaki sudionik ovogodišnjega Koncerta poput kamenčića ugradio u svojevrsni mozaik jubilarnih događanja koji se slaže već nekoliko godina.

Nakon što su im uručene zahvalnice i prigodni darovi, pred oltarom su svi okupljeni zajednički zapjevali najpoznatiju pjesmu svetišta – “Oj Tekijska Gospo sveta” i tako molitvom i pjesmom označili kraj još jednoga Koncerta Marijanskih pjesama.

Tekst: Petar Pifat

Fotografije: Aleksandar Miškov